Høj Stene, Kongegraven ved Gudenåen

Ved Kongensbro, ligger et historisk vidnesbyrd om nogle af de første konger i Danmark, der menes at have regeret i det centrale Jylland.

Fra Kongensbro, følges trækstien mod øst. Trækstien er en oplevelse i sig selv. Du går få meter fra bredden af Gudenåen, og kan være heldig at møde svaner og andre spændende fugle på din vej. De mange flotte blomster, der ofte omkranser stien, vil der være en sværm af insekter. Især sommerfugle og guldsmede flyver rundt om dig, når du forstyrrer dem på din tur. På ruten er der opsat flere bænke, så der er rig mulighed for at sætte sig ned, og suge naturen til sig.

Efter en gåtur på godt 1 kilometer, når du frem til Høj Stene, der er en kongegrav fra den tidlige jernalder.

Selve monumentet består af en lang række 2 meter høje sten, stillet op i en 80 meter lang skibssætning. I stævnen står en sten meget højere end de andre. I midten af skibet, er der fundet spor efter smeltet guld. Der er også fundet 21 mere eller mindre intakte guldstykker, der kan dateres tilbage til omkring år 600.

Guldet menes at stamme fra et begravelsesritual, hvor man har taget afsked med en meget rig person. Om det har været en konge eller en dronning, er der ikke noget klart svar på. Men der er ingen tvivl om, at vedkommende havde stor magt.

Høj Stene er blandt Nordeuropas største gravmonumenter fra jernalderen, og ses som Jyllands ældste kongelige monument. Det er ældre end Kongernes Jelling.

Flere af de originale sten er med tiden blevet fjernet fra stedet, og monumentet blev glemt. I stednavnoptegnelser tilbage fra 1600-tallet, blev den omtalt Høj Stene.

Moesgaard Museum har undersøgt stedet, hvor de kunne bekræfte, at det er her, de omtalte Høj Stene ved Gudenåen havde været. Efterfølgende er gravmonumentet blev rekonstrueret og rejst i 2020, så det kan opleves igen.

Bilen kan parkeres ved Kongensbro Kro, eller ved den primitive overnatningsplads, på Gjern-siden af åen.
Trækstien er fredet. Du må derfor ikke medbringe din hund.
Da turen går gennem privat skov, må der ikke færdes efter solnedgang.
I perioder er der meget interesse for at besøge stedet. Stien er smal, så overvej hvornår der er mindre pres på, inden du planlægger dit besøg.